Wednesday, 2 December 2009

Vinterkänsla och julmarknad

Idag kom vintern. Det var hela (ha) fyra minus imorse så att cykelturen till jobbet för första gången riktigt krävde mössa (förövrigt denhär rosa mössan, som jag liksom får tvinga mig att ha på mig pga färgen..meen den är mjukast och sitter bäst av alla mössor jag har). Har lidit av våldsam minusgradslängtan hela november, nu är det förhoppningsvis dags på riktigt!
Kanske, kanske kan man få lite snö också?

I helgen besökte jag traditionsenligt julmarknaden på Kalmar slott.. Det fanns en hel del fint hantverk, men förhållandevis lite textil..roligast var tottspunnet garn från Lillys skinn & garn på Gotland, men det kändes lite för dyrt (300kr för 1,5 hg är inte så dyrt egentligen när man betänker arbetsinsatsen som ligger bakom, men för att få en så stor sjal att det blir roligt hade det behövts 3 hg och detkändes för dyrt för mig.. Men det är verkligen ett HA-det-garn). Inga textilinköp där alltså.

På hemvägen hamnade jag som en slump på Smålands museums julmarknad i Växjö, och där blev det istället jackpot.
Flera lokala får-människor fanns på plats och sålde ätbara fårbitar(kött) och användbara fårbitar(skinn, ull och garn). Hade jag haft råd och plats hade jag köpt på mig flera fina fårskinn och minst en pläd men som det nu var så blev det lite garn.


Det röda är handfärgat med krapp av Birgitta Hörberg från Holmahult Östergård i Tingsryd och är en blandning av finull, rya och värmlandsfår och de två andra kommer från Sällebergs gård i Ryssby och är ren finull (och helt sjukt mjuka). Sällebergs hade jättevackra plädar också, diamantkypert i naturliga ullfärger..kommer jag förbi där är det stor risk att det blir en i julklapp åt mig själv.

Jag har ju försökt dra ned på garninköpen eftersom jag har svårt att hinna med att göra av med allt, men det känns himla fint att få visa sin uppskattning till allt det slit de här människorna lägger ned på sina djur och sin verksamhet. All cred åt er, alla små(och stor-)fårägare där ute!

2 comments:

Hemskapat said...

För den som är intresserad av tvåändstickning kommer helgkurs på Runmarö att genomföras under 2010!
Varmt välkomna, för mer info se www.sticktanten.se

Roger said...

Så det var Mamma Hörberg du hade handlat av. Känner hennes söner och varit och provat på att garva skinn hos dem. Precis lika jobbigt som jag trodde men skoj att provat på.