Tuesday, 27 April 2010

Medeltiden igen

Mycket, men framförallt långa dagar på jobbet håller mig ifrån internet så här blir inte mycket uppdaterat fastän det pysslas hej vilt. Sen ska jag snart flytta också, inom stan, så det blir inte mycket datortid här inte.

Just nu håller jag iallafall på att försöka ta tag i ett gammalt hemskt medeltidsklänningsprojekt som legat och samlat damm ungefär sen 2005. En stor del av jobbet är redan gjort, allt är utklippt och det mesta är ihopsytt, men jag fastnade lite i kreativiteten ett tag och sen har den blivit liggande. Yttertyget är ett tunt brunt tuskaftvävt ylle och eftersom det är lite slankigt valde jag att sätta i ett linnefoder.
När jag sen tog upp medeltiden igen blev jag tveksam till vissa detaljer, framförallt fodrets historiska korrekthet, men det lutar åt att jag syr klar den i vår iallafall.
Så här ser den ut på insidan, med fodret vänt utåt. Tyget syns i närbild nedanför.


Min tanke är en tajt klänning från sent 1300-tal med snörning i fronten och eventuellt möjligtvis knappar på ärmarna. Är inte vidare förtjust i knappar, men det är tokvanligt i fynden från tiden och på samtida bilder.. och så är det ju vansinnigt praktiskt. Nåja. Vi får se. Nån som har någon behjälplig synpunkt i frågan?

4 comments:

Sarah A said...

Du behöver ju inte ha så många knappar. Som sagt, det är praktiskt att ha ett par stycken i alla fall så att man kan kavla upp ärmarna när man diskar... Sen tvivlar ju jag hur som helst på att vanligt folk gick med knappar upp över armbågen till vardags - jag har 6 st på mina ärmar, och jag känner mig nästan lite extravagant.

Frej said...

Oj, du känner dig extravagant Sarah med sex knappar, då skall jag inte säga hur många armarna har på min nya cotehardie:)

Håller förövrigt med, några knappar är nog snyggt ändå. Gör faktiskt väldigt mycket för utseendet och sen finns ju viss praktisk poäng också. Å sen beror det väl lite på vilka samhällsklasser du rör dig inom rent dräktmässigt, om det känns dumt med för mycket prål liksom.

Sarah A said...

Haha - Frej, jag är en enkel människa :P Knappar ÄR snyggt, men framför allt är det praktiskt...

slingerbult said...

Sant sant.. ni har bra idéer. Har också tänkt på att några knappar vore bra, om inte annat så för att kunna kavla upp ärmarna. På min ena tidigt 1300-talsklänning har jag gjort nederdelen av ärmarna så tajta att det inte går att kavla upp dem. Snyggt visserligen men så tokigt opraktiskt när man lagar mat.
Det får nog bli knappar!