Tuesday, 18 November 2008

Tyginköp

Som jag tidigare nämnt har jag förut hållit på en hel del med historiskt hantverk, framförallt medeltidsdräkt. Jag är ingen erfaren sömmerska precis, men jag tycker det är kul att sy för hand och att titta på gamla bilder och arkeologiska fynd och försöka konstruera plagg och saker som de såg (kan ha sett) ut. Det var längesen (2 år nästan) jag sist sydde, men sedan några veckor har det börjat bubbla nån stans inuti mig. Det är nåt som vill ut och jag tror att det är medeltiden! Korkat bara av den att komma nu när jag har så himla lite fritid (Jag borde inte sitta här och skriva nu tillexempel, jag borde göra tabeller!).. men vad gör man inte.
Har några gamla projekt som ligger halvfärdiga som jag så smått har börjat ta tag i och det är så roligt så jag vet inte vad.. Förstår inte varför jag väntat så länge.

Det som slutligen drog ur proppen var att L (som också hör till de historiefrälsta) och jag häromdagen åkte till Staffanstorp och besökte medeltidsmode . Det är en liten tygaffär med en mycket trevlig innehavare (innehaverska..hur fasen säger man när det är en hon?) som har öppet lite då och då när hon har tid (man får avtala tid). Hon har en hel del tyger av fin kvalité som passar bra till historiska dräkter (bra färger och väv, inget syntet etc etc.) något som kan vara ganska svårt att få tag på, särskilt nu när alla dräktfantasters dröm, Handelsgillet har slutat.

Kom hem med flera meter oblekt linne till ny särk*, en meter blekt fint linne till nytt huvudlin**, en meter gult (underbart gult) ylle till nya hosor*** och en meter rött ylle som följde med av bara farten för att det var så himla fint! Nu har jag hur mycket som helst att sy och det finns ingen återvändo!


Hade det inte varit för att jag har så ynklite pengar så hade jag lätt kunnat bunkra massa metrar av både det ena och det andra, men ..jag kan inte riktigt motivera de inköpen. Det kommer ta mig evigheter innan jag sytt klart allt detta..:).
Nu måste jag återgå till att planera hosmönster.. ehm skriva tabeller, menar jag...


Noter för ej redan frälsta:
*särk = Lång klänning i linne som man har närmst kroppen. Underkläder helt enkelt.
**huvudlin = "Huvudduk", finns i en mängd olika varianter som täcker håret mer eller mindre.
*** hosor = benbeklädnad, enkelt sagt sydda strumpor, som för mig som är tjej slutar vid knäet och knyts med band för att stanna uppe (för killar täcker de hela benen och fästs med band uppe i (eller vid) brokorna ="kalsongerna").

8 comments:

Historisk dräkt och hantverk said...

Ser lovande ut, kan knappat vänta på mina tygprover! Det där blekta linnet, vad kostade det och vad tror du att trådtätheten ligger på?

/Mikael

slingerbult said...

Tror att det kostade 60 eller 70 kr metern, och det har ungefär 18-20trådar per cm..(har lite taskigt ljus här så jag kan inte mäta så bra).
Det fanns både grövre och tätare linne i flera kvaliteer, bland annat supertättvävt för 90 kr/m som jag blev sugen på, men det var oblekt.

Om tygproverna dröjer, ring henne igen för hon sade att hon var rätt stressad (vanligt jobb vid sidan av tygerna)och ofta glömde sånt.

TvåÄndsStickan said...

Jag har svarat på din fråga på min blogg. Hmmmmm har inte riktigt fattat hur det funkar riktigt med att blogga.
Ska jag svara på min blogg eller på din blogg? Ingen datanörd men hantverksnörd:-).

Peter said...

Jag mejlade dig idag, men var lite osäker på om du fortfarande använde mejlen som finns i din profil på HV.

Kristin said...

din lilla toka vad du hinner med mycket! När ska du ha på dig alla de här medeltidskläderna då? jämt? Kommer det vara som att komma tillbaka till medeltiden när jag återvänder till svea rike?

fröken c said...

vad roligt att du ska till costa rica! Dit skulle jag också gärna åka.. Och jämarns vad duktig du är på att sy och pyssla med tyg. Jag ska också bli vän med symaskinen nån gång.

Louise Schelde said...

Hvilke fine tager du der har fået købt! Medeltidsmode har mange dejlige stoffer/tyger. Og jeg må sige at jeg også snart må igang med at lave noget ny dragt. Glæder mig til at se mere til dit hosemønster. Jeg har selv lavet hoser i det røde stof, som du har købt, men syntes ikke at mit mønster fik den stramme nok ved anklen. Så det bliver spændende at se hvordan dine bliver :0)

slingerbult said...

Än så länge har jag gjort två hosmönster men inte lyckats riktigt, det är jättesvårt att få dem tighta runt ankeln!
Visar dem här så snart jag kommit på ett mönster som är bra nog :)