Sunday, 16 November 2008

Färga garn med lökskal

Det har blivit en hel del garnfärgning på senaste tiden och det känns som att det kommer bli mycket mer vad det lider! Jag riktigt känner hur den lille kemisten har vaknat till liv inom mig och går runt och gonar sig åt betmedel, redoxreaktioner och färghärdigheter..

Häromdan bestämde L och jag oss för att färga med lökskal. Jag har provat det en gång förut med farmor, och det blev superfint, så vi hade höga förväntningar.


Eftersom jag faktiskt har lite tid idag så kommer här liten genomgång av färgningsprocessen, istället för att bara visa bilder..(bilderna är hursomhelst skitfula för det har regnat så jag har inte kunnat fota ute). Kan vara kul att beskriva hur vi gör om någon skulle vara intresserad att prova själv.


Skal hade vi i massor efter några besök till de lokala mataffärerna (om man ber snällt och står ut med att grönsakspersonalen skakar på huvudet åt en så får man massa skal gratis) och dessa kokades ur ca en halvtimme tills färgen lösts ut ordentligt i vattnet. Därefter silades badet och späddes med kallt vatten till ungefär fingervarm temperatur. Ungefär 5 L vatten till 100g garn.
Garnet (som förvärmts i vasken- det är aldrig bra att temperaturchocka garn..om man inte vill att det ska bli frissigt och tova sig såklart.) lades därefter i och temperaturen höjdes till 80-90 grader C. Denna temperatur hölls i ca en timme, varpå garnet togs upp och sköljdes i flera vattenbad tills all överskottsfärg tvättats ur. Sista sköljningen surgjordes med ättika för att göra färgen mer tvättäkta (är förövrigt inte säker på om det gör till eller från i detta fallet, det beror på om färgämnet är surt eller basiskt och jag har inte läst in mig på lökgult än).

Eftersom vi inte har någon våg (bra digitala vågar är ju så dyra!.. men jag inser ju att jag måste skaffa en snart om det ska gå att göra ordentliga jämförelser och prova gamla recept ordentligt.) är mängden skal i baden en uppskattning, grovt räknat använde vi ca 200-500g skal per 10L vatten.

Så här blev resultatet:


Bilden är som sagt kass, egentligen är färgerna mer varmgula (jäklarns lysrör) och i mitt tycke mycket snyggare. Hursomhelst, det bruna garnet längst t.v. är från början ett ljusbrunt svenskullgarn, de gula-gulbruna var ursprungligen i olika grå nyanser, och de röda är vårt krappfärgade "köttfärsgarn" som färgats över till en mer orange nyans . På det hela taget blev det väldigt bra, färgen motsvarar både tidigare erfarenhet och beskrivningar i böcker.

Har läst nånstans att om man efterbehandlar lökfärgat garn med basiska ämnen (istället för ättika som vi gjorde) så ska färgen dra åt orange-rött istället, det blir till att prova nästa gång och jämföra. Det är det som är det fina, det finns tusen färgningar att prova.

7 comments:

Louise Schelde said...

Meget spændende forsøg! Jeg tror også jeg vil kaste mig over løgskallerne. Havde egentlig opgivet at farve mere i år, da der jo ikke er noget at hente i naturen her om vinteren. Men dette kan man jo sagtens. Og mange tak for at beskrive processen - det er meget nyttigt for andre :0)

Frej said...

Sådär nu har jag snabb bläddrat igenom alla sidor här(något som man inte skall göra i ett svep känner jag nu :) och du gör riktigt fina grejer måste jag säga. Inte för att jag är någe bra på nålbindning och den typen av hantverk, men du ser ut att hålla både hög och jämn kvalité på grejerna såvitt jag kan bedömma.
De här vantarna tillexempel är bland det snyggaste jag har sett tror jag. Härlig färgkombination.
http://bp2.blogger.com/_w_nreyezhnA/R-psy6PvtPI/AAAAAAAAAME/wSxHMgSKO6g/s1600-h/IMG_0865.JPG

Det råkar aldrig va så att du tar beställningar?

Kristin said...

vad fint det blev vännen! Har du tagit bort din växtblogg? Är det allt i ett nuförtiden? Jag menar lök+garn = växt&stick-blogg

slingerbult said...

Tack för trevliga kommentarer!

Louise: Lycka till med löken, det blir förvånansvärt bra! Jag ska fortsätta vara mer noggrann när jag beskriver hur färgningarna går till.

Frej: Tack tack, det var fina ord! Nog kan jag ta en beställning, men troligen inte förrän vår för jag har så galet mycket att göra utanför hantverket (exjobb) och så många projekt på gång redan. Vi får diskutera det!
Vilken vante menar du förresten? länken verkar vara bruten.

Kristin: Japp, jag har dödat växtbloggen. Synd, för jag gillar idén, men jag hinner inte med den så jag tyckte det kändes fånigt. Kanske kommer den igen!

Frej said...

Ja det är ingen brådska, till våren går bra. Jag kan ju skicka dig ett mejl om vad jag funderade på och länken också, annars kan du bara kopiera den och klistra in i adressfältet så funkar det.
Det vekrade inte gå att att få den aktiv här av någon anledning.

slingerbult said...

det är just det som inte funkar..det är bara halva texten med i länken så när jag klistrar in den i adressfältet blir det en typ av "not found"sida..Men det ordnar sig.

Louise Schelde said...

Nu har jeg også prøvet at farve med løgskaller, og det blevet meget orange..virkelig flot. Jeg prøvede ligeledes at tilsætte jernvitriol, og der kom den fineste mærkebrune farve ud af det. Regner med at vise det på min og mikkels blog.