Friday, 23 January 2009

Hemma igen, nytt år och annat

Hejsan där, long time no see.. Här kommer en glad tukan med nyheter!


Nu är jag hemma i Sverige igen efter en underbar resa. Jag säger sengångare, vrålapor, eldsprutande berg, fantastiska djungelväxter, havssköldpaddor, lårtjocka lianer, pilgiftsgrodor.. Biologen i mig har fått sitt lystmäte om man så säger. Frågan är inte om jag ska åka dit igen, bara när. Måste bara bli o-trött på bananer igen först.
Julafton tillbringades på en liten kanalbåt letandes kajmaner och nyårsafton i molnskogen bland epifyter och sällsynta fåglar. Helt OK sätt att fira på om man frågar mig :)
Har egentligen varit hemma i nästan två veckor nu, men dels har jag varit i skogen utan internet och dels har jag varit konstant yr och illamående (åksjukeplåster är skitbra, men det kommer surt därefter om man tar dem i tre veckor utan uppehåll) så jag har mest legat i sängen eller framför teven och inte gjort ett skapandes grand. Nu mår jag bra igen, men ledigheten är snart slut.

När man är i djungeln kan man inte pyssla även om man är den inbitnaste garnnörd. Dels är det så varmt och fuktigt att allt vad garn heter känns äckligt och kletar ihop sig och dels finns det så mycket annat sjukt spännande att titta på så man har inte tid.
Hantverket har alltså legat på hyllan ganska grundligt sen vi åkte. Dessutom har min absolut viktigaste lilla ask med alla mina bästa synålar och alla mina nålbindningsnålar gått upp i rök efter resan. Den måste ha gått och gömt sig i all packningshysteri och nu vågar den inte komma fram igen. Jag vet att den är någonstans i Sverige men utan den blir det inte mycket gjort, ska ta ännu en grundlig genomletning när jag kommer till Lund igen (är i värmland hos släkten).
Har inte gjort något garnrelaterat alls förutom att repa upp min halvfärdiga Zetorsjal som jag inser att jag aldrig kommer göra färdig och troligen inte använda ändå om den mot förmodan skulle blivit klar.

Under tiden funderar jag på det nya året och vad det kommer att bära med sig för min del. Förra året var fint, men alldeles för stressigt. Även om det kanske inte märkts så mycket här så har det varit alldeles för mycket för mig på många vis. Jag har kanske för många ambitioner och intressen och det blir lätt att man snurrar till det för sig och man inte tar det lugnt. Det här blir året när jag avslutar min utbildning, så det kommer att gå mycket tid till skola. Och sen måste jag bli vuxen och klippa mig och skaffa mig ett jobb :)
Förhoppningsvis hinner jag vara i skogen en hel del också och framförallt hantverka och pyssla massor, men det blir till att lära sig att prioritera ordentligt!
Ett litet försynt nyårslöfte ska bli att iallafall försöka att inte ha tio projekt på gång samtidigt och att inte ta på mig för mycket hantverk åt andra så att jag blir stressad av det. Litegrann är bara trevligt men det måste vara lagom, livet är kort och stressigt nog ändå. Dessutom kan man inte ha en stressig vardag och dessutom låta sig stressas av sina fritidisintressen, det är kass.
Ett annat löfte är mindre internet. Nog för att internet är fint på många vis, men jag blir stressad av det också på många sätt och det är svårt att sätta gränser ibland. Nu när jag varit utan internet i en månad inser jag att man blir en lugnare människa av att inte hela tiden ha tillgång till miljoner bitar information och kontakter, även om det är underbart också. Ens hjärna mår bättre av att tagga ned och bearbeta saker lite i taget. Man måste inte svara på alla mejl sekunden efter att de kommit, och man behöver inte har dåligt samvete för att man inte håller sig dagligt uppdaterad på de bloggar man gillar. Jag tar upp detta här eftersom det också kan innebära att jag skriver mindre här också, när det behövs (och för att ingen ska bli förolämpad om jag tar tid på mig att höra av mig).

Detta blev ett långt inlägg.. avslutningsvis kommer en liten lista på diverse pyssel som jag tänker genomföra i år ( så ni vet vad som väntar!).

-Sy färdigt min sena1300-tals klänning och komplettera diverse dräktdelar. Medeltiden ska bli jag igen!
-Nålbinda beställda vantar av olika slag.
-Sticka ännu en tunn tröja. Jag ääälskar den första!
-Sticka en 50årspresent till min faster (den är redan påbörjad men det är jättehemligt!)
-Jaga fram den rätta folkdräkten och börja planera hur den ska sys.
-Måla fler tröjor med naturmotiv.


2 comments:

Frej said...

Många sanna ord där på slutet.
Att hitta balansen är bland det viktigaste man kan göra för att må bra.

Kristin said...

Å fina Elin, Sålänge jag vet att du finns kvar där hemme behöver du inte känna dig stressad att höra av dig.
Massa kramar och lycka till med att bli vuxen (jag funderar på att joina dig!).