Sunday, 8 February 2009

hemslöjden i skåne

Nu är jag gladeligen vaken igen. Idag är en helt ledig dag som jag ska ägna helt åt slöjd och eventuellt en promenad. Fint.
Igår tillbringades på utflykt med vännerna S&A. Huvudmålet för resan var en antik & samlarmässa i Helsingborg (jag köpte ett emaljerat armband, en svensk sjöhästbrosch i tenn och en uppsala-ekeby blomkruka till billiga priser) men på vägen dit passade vi på att besöka Skånes hemslöjd i Landskrona.

De har nya lokaler inne på citadellets borggård, men det spelade inte så stor roll för mig, jag hade aldrig varit i Landskrona förut, så för mig var allting nytt och spännande. Citadellet hade varit ett intressant utflyktsmål nångång med nån som kan berätta mer om historien bakom.

Väl inne möttes vi av ett gäng damer som hade kurs i skånskt yllebroderi. Gissa om ma
n blev sugen. Så mycket vansinnigt fina mönster, och det mesta fanns uppsytt i butiken. Jag hade inte sinnesnärvaro nog att fota ordentligt, men här kan man se lite.

..och så fina garner.. morjärv och klippan i flera olika tjocklekar och varianter och så fantastiska färger.
Såklart bröt jag mot det informella nyårslöfte jag givit mig själv om att inte köpa något garn i år (för jag har verkligen redan sjukt mycket mer garn än tid och pengar att göra av med det). Kom hem med detta:

Tre hg entrådigt klippangarn i galet vackra färger (jag vet, det börjar kanske bli lite tjatigt med denhär färgskalan, men jag kan inte låta bli). Får se om de blir sjalar, yllebroderier eller kanske en tröja. Sedan knyppelgarn som jag använder till dräktsömnad och bäst av allt, 1hg handspunnet lingarn till det facila priset av 30 kronor! Lingarnet är väldigt tunt, men jag tänkte försöka mig på att använda det till dräkter också. Funkar det inte får jag väl sticka disktrasor eller nåt men det känns lite som att häda det fina arbetet.

2 comments:

TvåÄndsStickan said...

Skulle gärna se ett kort på UE-krukan. Samlar på såna :-).
Det är alltid kul att se olika.

Louise Schelde said...

Hvor ser det godt ud - jeg tror at jeg har noget af det tynde fine uldgarn du har købt - jeg bruger det til broderi, og det er rigtig godt.
Og det var var da super billigt med det hørgarn! Skønt.