Friday, 24 July 2009

Ljungen och rosa

Jag tänker mycket på färger, alltid och överallt.
Just nu tänker jag särskilt på det rosa-lila spektrat. Ganska länge har jag skytt just dessa nyanser, särskilt rosa. Egentligen vet jag inte varför, för det är ju en vacker färg i naturen.. men något får mig att må lite illa när jag måste ha rosa på mig. Antar att det är associationer med påtvingad flickighet och stereotypa tjej-kläder som spökar (ungefär som jag inte gillar spets). Har inte haft ett rosa plagg sen småskoletiden när jag kunde börja välja mina kläder själv och jag tror inte att sannolikheten är särskilt stor att jag nånsin kommer att bli en stor fantast av rosa.
Men.
Just nu blommar ljungheden på jobbet, och det är fantastiskt vackert. Faktum är att jag inte kan låta bli att gå dit så fort jag får chansen.


Ullcentrum har ett garn som heter ljung. Som synes inte så hysteriskt rosa, men ändå tillräckligt för att vara helt i linje med naturen. Tillräckligt rosa för att det ska vara för mycket för mig också, i vanliga fall. Jag köpte ett nystan på impuls för längesen, också i ljungblomningstiden vill jag minnas. Häromdagen köpte jag två till..
Det är faktiskt konstigt, hur man kan avsky vissa färger i vissa sammanhang, och bli helt tagen av dem i andra. Det är något med ljung och ljunghedar som på något mystiskt vis inte vill låta mig vara ifred. De gamla kulturmarkerna talar, kan man något flummigt beskriva det.


Hursomhelst. Ett av nystanen ska bli en ljungsjal. Som JAG ska använda. Om jag så ska tvinga mig. Jag stickar den enkelt enkelt, som dessa flerfärgade garner gör sig bäst. Det blir en avslappningsstickning för tillfällen då jag behöver vila hjärnan och inte tänka.

6 comments:

Dödergök said...

Vilket otroligt vackert garn. Men sen älskar jag ju rosa också.

Tvärslå said...

Jättefint garn.
Men för mej funkar absolut inte rosa, men som i vissa fall kan ses som "en annan färg".
Testa göra te på ljung, det är himla gott.

Kris. said...

Asfint juh! Tröttnar du kan jag alltid adoptera ;) Jag drömde om smålänska gårdar idag Elin... Vi borde skaffa några stycken och flytta dit. Ganska omgående.

Peter said...

Fram tills slutet av 1800-talet till början av 1900-talet ansågs rosa vara en färg som synnerligen manliga män klädde sig i. En färg för riktiga karlakarlar! So much för flickfärg.

erica said...

Ett jättevackert garn! Jag älskar rosa och speciellt i lite dämpade färger. Finns ullcentrum på nätet? Måste googla. :-)

Anonymous said...

Jättefint garn! Köpte du det på nätet eller i butik? Hittar det inte på deras hemsida.. är det tvåtrådigt garn?

//Sara