Monday, 31 August 2009

virkad sjal

Stickning har jag ju pysslat en del med, men att virka har aldrig riktigt varit min grej. Förstår inte varför, för det är ju lätt och trevligt egentligen. Så läste jag om hur Fröken C virkade fina sjalar, och jag blev superinspirerad att testa om jag kunde, jag med. Satt ensam på kvällarna efter jobbet och behövde nåt idiotlätt att göra som meditation efter att ljungsjalen blivit klar. Med mig hade jag en skrälldus restgarner, men det kändes inte som grejen, jag ville ha en tunn sjal. Det enda tunna garn jag hade var ett grönt, gammalt entrådigt från ullcentrum (ständigt detta ullcentrum, jag köpte väldigt många färgväxlande garner därifrån ett tag, nu börjar jag själv bli lite trött på dem, så jag förstår om ni också är det) så det fick bli det.
Hade i princip bara virkat smygmaskor sen slöjden i skolan så jag fick ta youtube till hjälp några gånger men det ordnade till sig ganska ok.


Använde virknål nr 4 och gjorde av med ungefär hela nystanet (knappt ett hekto).
Sjalen blev lite för liten för att man bekvämt ska kunna ha den över axlarna men den funkar bra som runt-kring-halsen-sjal. Mönstret kommer från drops och hittas här, men det är inte så mycket att orda om (trots att jag kände mig som en idiot först, hade aldrig läst ett virkmönster så det var som grekiska). Stolpar i grupper om tre med en smygmaska mellan varje samt ökningar från mitten, dubbelstolpar längst med övre kanten (fast om jag gör den igen så struntar jag nog i dem). Hursomhelst är slutsatsen av det hela att jag gillar att virka.. det går fort, är lätt att ta med sig och passar utmärkt när man inte har lust att tänka, samtidigt som det såklart går att krångla till i all oändlighet om man skulle känna för det.


Gillar mönstereffekten skarpt trots att den är så enkel.. funderar på om man skulle kunna göra cirkelformer med dessa trianglar och virka ihop dem till något slags oomph-liknande mönster (ni vet, Viola Gråstens tyg). Det tål att tänkas på.

3 comments:

fröken c said...

den blev jättefin! jag är helt kär i det där mönstret, grymt enkelt och ändå så effektfullt och vackert i sin enkelhet. snyggt garn också, jag är sugen på att göra en ny sjal i lite tunnare garn också.

allt gott!

Fosco said...

Så kul att du knäckt virkkoden! Och så snyggt resultat!

Jag har en sjal i samma mönster på gång, men nu blev jag sugen att göra en i tunnare garn. Och också jag har köpt på mig en del färgskiftande entrådigt från Ullcentrum...

Tvärslå said...

Åh så fin :) och garnet passar jättebra till sjalen.