Wednesday, 16 September 2009

Det stora nålbindningsprojektet

Det är mycket som händer just nu i mitt liv. Jag har fått jobb och ska flytta till Småland (hej då studentvärlden, för ett tag iallafall), och det känns både sjukt kul men också lite läskigt. Många bestyr ska hinnas på kort tid.. men som tur är flyttar jag inte så långt bort iallafall .

En annan sak som varit på gång ett tag är det stora nålbindningsprojektet. Jag har börjat skriva en kurs i nålbindning för slojd.nu.
Slojd.nu med det datorbaserade verktyget lära nära, är ett hjälpmedel framförallt till skolan, dä
r man med hjälp av datorn kan lära sig t ex att sticka eller att sy på maskin genom att se på små filmer och bra bilder med tydliga instruktioner.
Nu kommer det alltså också gå att lära sig nålbindning! Det kommer att bli filmer på alla de vanligaste momenten och på olika stygntekniker, samt bildserier och förklaringar till hur man binder olika plagg och föremål.

För mig är det en
fantastiskt rolig möjlighet att få prova olika tekniker och stilar och jämföra material och framförallt att få fördjupa sig i den pedagogiska biten och föra vidare kunskapen om hantverket. Nålbindning är ju en teknik som många uppfattar som svår, något som jag inte håller med om. Däremot kan det vara trixigt att lära sig nålbindning om man inte får se det "live", eftersom det är många pilliga moment och vändningar i början som är svåra att förklara endast med bilder i en bok.

Såhär ser en del av arbetet ut just nu, en hel massa "börjor" med delar av sockor, vantar och mössor som väntar på att fotograferas innan jag binder vidare på dem.


6 comments:

Frej said...

Grattis på dig! Främst te jobbet men till läromöjligheterna också såklart.
Visst hanteverkar man mycket för sin egen skull, men jäkel va kul det är när man inser att man kan hjälpa lära andra också. Blir så mycket mer värt på nåt sätt.

Louise Schelde Jensen said...

Syntes det lyder rigtig spændende med dit nålebindingprojekt - håber at du lægger et link op den dag det er færdigt. Jeg vil give dig ret i at nålebinding ikke er så kompliceret, men det som kan være svært er at få den rigtige håndstilling og at gennemskue de mange løkker. De fleste af dem jeg kender der kan nålebinding har ikke lært det via bøger og tegninger, men andre som sad ved siden af og viste dem det (eller levende film på YouTube :0))

Men held og lykke med det.

fröken c said...

grymt, lycka till!

Anders said...

JA! grattis som fan! sjukt nice både med jobb och cyber-nålbindning. heja heja!

Anonymous said...

Vad roligt! I dagsläget känns det inte som att nålbindningen har någon plats alls i skolslöjden och det är så trist. Jag tror nämligen att det skulle funka jättebra bara det fanns tydliga instruktioner att följa. Lite pepp till alla slöjdlärare skulle inte skada heller. :)

Hälsningar från Dödergök

Tvärslå said...

Ett stort grattis :)