Sunday, 27 December 2009

Resultat

God Jul i efterskott! Snön yr utanför fönstret och det är minusgrader och jag sitter i soffan hemma i Värmland och virkar och äter choklad. Semester är fina grejor det!

Men vad blev det då av medeltidssyandet?

Först kom det en massa julklappstillverkning emellan, och sen kom julen själv, men bättre sent än aldrig.. Blev klar i tid med sömnaden, men så värst mycket fotograferande fick jag inte till. Lyckades dock få tag i lite dagsljus dagen innan jag for till Värmland, men solen var på nedgång och jag hade ingen som kunde fota mig, så det blev rätt kass kvalité.. håll till godo!

Klänning:
Överklänning med stora ärmhål (s.k. helveteshål). Syddes första gången 2005, då med ärmar, men har legat halvt uppsprättad och i delar ett tag eftersom jag inte var nöjd med den. Tyget är ett tunnt ylle vävt i fiskbenskypert i två nyanser av brunt (hittat på en utförsäljning i Kalmar).

Klänningen är sydd på enklast möjliga vis och är ganska vid trots att det bara gått åt ca 2m tyg (150cm bredd). Mittenstycket är ett enda sammanhängande, hål har klippts för huvudet och för kilar fram och bak. Ytterligare vidd i sidorna kommer från fler kilar, sammansydda av spillbitar. Nedan syns frontkilens infästning, nedre kanten på ett ärmhål där sidokilen går upp, samt den otroligt slarviga halsinfodringen i linne som är kvar från "ursprungsklänningen" eftersom jag inte hunnit ändra den än.Hätta:
Påbörjad runt 2005, har också legat i delar hur länge som helst. Sydd i samma fiskbenskypert som klänningen (från samma utförsäljning) men med rött istället för mörkbrunt. Foder i tunnt brunt tuskaftsylle som konstigt nog är i samma nyans som det bruna i yttertyget. Knappar i fodertyget.
Det är första gången jag syr knappar och knapphål, och det syns! Passformen är heller inte idealisk över axlarna (det var därför jag tog så lång tid på mig att sy den..) men tillslut orkade jag inte fundera mer utan sydde ihop och det får duga sålänge.. allt är en läroprocess!Hosor:
Påbörjade i somras av tjockare, lite valkat kypertylle från Medeltidsmode (tyget är egentligen lite väl tjockt för hosor, men jag hade inget annat just då, och det var hosor jag ville sy!). Har inspirerats av ett hosmönster från Historiska Världar, där hosan byggs upp av tre delar - en sula, en fotdel och en bendel. Krångligast är att få till övergången mellan foten och benet så att hosan sitter tajt och foten ändå går att få igenom. Jag är inte helt nöjd, men resultatet är OK med tanke på det tjocka tyget och att jag gjort ett helt nytt mönster.

(och för den som är en petmoster och bryr sig om sånt så är inte det stora stygnet som syns nära hälen på högerfoten något riktigt stygn utan en rest av tråckeltråden :))

Nu är jag hursomhelst aspepp på att sy mer! Nästa projekt är att sy klart en mellanklänning i samma bruna ylle som fodret till hättan (och som också har legat i år och väntat). Sen är alla gamla projekt avslutade = dags att köpa nytt tyg!
..men inte mer fiskben, hur fint det än är.
Glesa fiskbenstyger är inte det mest typiska för sent 1300-tal (som är den tidsperiod jag försöker återskapa kläder från), men mina kläder påbörjades innan jag lärt mig mer om tyg, så jag tyckte att det kändes synd att lämna dem oavslutade, speciellt som min medeltidsgarderob är synnerligen liten. De flesta tygfynden från sent 1300-tal är enfärgade och av mer bearbetad karaktär än mina tyger, ofta valkade och överskurna klädestyger, så i framtiden det är det jag kommer att leta efter.

God fortsättning!

6 comments:

fröken c said...

galet vad duktig du är!

Frej said...

Snyggigt! Kul att se dig med lite 1300-tals grejer också.
Tycker nog att hättan har fin passform, att få till fallet över axlarna är ju ärkesvårt så bry dig inte för mycket om det.

Louise said...

Øj hvor fin du bliver! Det bliver vældig spændende at se dig i kjolen og med hele udstyret på. Jeg er selv igang med at overveje en 1300-tals kjole. Mikkel og jeg bliver jo nødt til at have noget tidsrigtigt tøj hvis vi skal komme på besøg hos Albrechts ;0).

Toft said...

sikke fine hoser du har gjort - det er du sluppet godt om ved ;)

Anonymous said...

Jättetjusigt, så sant som det är sagt. Skulle inte vara särskilt nojjig över tyget om jag vore du - att man bar exklusivt kläde i de övre skikten är en sak, men jag är övertygad om att man kunde använda sig av fiskbensmönstrat ylle lite varstans även under vår period. Gott nytt sy-år!

/M

slingerbult said...

Tack alla för snälla kommentarer, och gott nytt år!