Wednesday, 2 March 2011

mininålbindning, första försöket


I höstas var jag i Söderköping med medeltidsfolket och passade på att göra lite inköp. Bland annat en kort, tunn bennål som jag egentligen tror var avsedd att sy med, men som jag tyckte var en nålbindningsnål. Började omedelbart på ett par sockor bara för att se om jag skulle stå ut med att binda med den... och nu är de klara!


Detta har varit det mest tidskrävande nålbindningsprojekt jag gett mig in på. Dock väldigt meditativt... och eftersom varven är så tunna så har man gott om tid att planera hur plagget ska bli medans man håller på. Bindningstekniken är två maskor från föregående varv, två maskor bakom tummen, och tummaskan dras åt runt nålen. Det färdiga tyget blir förhållandevis tjockt och tätt - nästan som om det varit valkat. Garnet är vanligt enkelt tvåtrådigt ullgarn, en gång i tiden färgat med åkerpilört av Ns farmor. Färgen stämmer bäst på de tre undre bilderna

Några gånger under sockgörandet sa jag att det blir första och sista gången jag gör nåt sånt pyttigt.. men samtidigt kände jag att det bara var struntprat..för det är ju så roligt!
Igår började jag
ett nytt projekt i ungefär likadant garn fast färgat av min farmor, med krapp. Kan ni gissa vad det ska bli?


15 comments:

Louise said...

Hvor er de fantastiske! Jeg har også et sådan par igang, men her lidt gået istå. Men helt tynd nålebinding bliver bare virkelig smukt.

En sjov ting lige at nævne er at Yorkstrømpen er lavet i helt tynd 1 trådet garn, og at der er ca. 32 omgange på de første 10 cm. Så de er virkelig også lavet med en lille nål. Glæder mig til at se hvad din røde dutter bliver til...

TvåÄndsStickan said...

vad fina sockor, så himla fint med så små maskor, vilket jobb. var STOLT över dom.

Pysselfarmor said...

vantar....

och sockorna är helt fantastiskt jämna och fint gjorda

Viffla said...

Wow, helt fantastiska! Jag tycker om att nålbinda, men skulle nog aldrig i livet ha tålamod att nålbinda så smått. Men nu blir jag nästan sugen...

Sarah A said...

Wow, så fina de är! Och vilket tålamod du har. Hmm.... note to self: jag ska inte, inte, *inte* börja på sådana just nu, jag har inte tid ;)

Frej said...

men du ä ju geälen! måste ju ha tagit en sanslöst mycket tid.
fisigt snygga dock :)

fröken c said...

tufft! Blir väldigt inspirerad att starta på egna nålbundna sockar :)

disa said...

Vad coolt! Jag har aldrig nålbundit med en teknik där nålen bestämmer storleken. Däremot binder jag alltid tätt och tjockt och det gillar jag. Vet du vad det stygnet du gjorde nu heter?

Jätte fina sockar!! =)

slingerbult said...

Å jättetack alla för era snälla kommentarer!

Louise: vad kul att du nämner det där med York-sockan, det visste jag inte. Har räknat efter, och mina sockor har ca 20 omgångar på 10 cm.. så det är en bit kvar tills jag når upp till den standarden :) Men nu blev jag ju sjukt sugen att göra ett par i entrådigt garn också!

Sarah: Man kan aldrig få för många projekt ;) ( eller jo, det kan man, helt klart..du gör helt rätt i att vänta lite)

Frej: Galen är man inte förrän man börjat med ett nytt projekt i samma teknik.. fast det har jag ju, så det är väl kört. Hursomhelst tog det lång tid, fast nog egentligen inte så lång tid som man kan tro. Ska försöka ta tid på det röda projektet så får vi se!

Disa: Jag vet tyvärr inte vad stygnet heter.. ska leta i mina böcker och se efter om det finns nån som beskrivit det och satt namn på det.

Knitarina said...

Så fint! Riktigt jättefint!
Som en helt annan struktur när det blir så smått och fint.

Anna - stickande trädgårdsstudent said...

Vad fina de blev och så täta, måste värma skönt!

Dödergök said...

Gud vad snyggt! Jag blir helt tokimponerad.

Anonymous said...

Imponerande! Har aldrig, trots många försök, lyckats lära mig att nålbinda, så jag beundrar verkligen er som kan göra så fina saker.

sunpan said...

Makalöst fina!!! Vilket pilljobb...blir sugen att testa..

Elin said...

Hej!
Jättefina sockor! Intressant med ett stygn där nålen bestämmer maskans storlek, det är en teknik jag inte hört talas om förut. Ska bli spännande att testa =)