Tuesday, 26 April 2011

..men mest krokar hon

Sen sist har det blivit mycket hantverk men inte mycket skrivet. Mest beroende på tre saker.
1. Jag har ett jobb som tar mycket tid och ork.
2. Jag vill hellre göra än att skriva om att jag gör just nu.
3. Det är vår, och datorer kan inte tillåtas förpesta för mycket av ens dagliga tid, det är ändå knappt om tid till att hinna lukta på blommorna och humlorna, dricka te, pussas och filosofera .

Hursomhelst har jag gripits av tre besattheter under de senaste månaderna. I sjunkande ordning tar vi dem: Krokning, Brickbandsvävning och Täljning. Mer om de två andra en annan gång. På
bubblarplatsen, som senaste helgens besatthet - Sticka med lingarn, men det tar vi också en annan gång.

Alltså krokning.
Först hittade jag en kroknål på en loppis, upptäckte tekniken och blev lite förtjust. Sen krokade jag lite saker,
och i vintras när det var så kallt fick jag sen för mig att använda upp resterna från Uggletröjan till att göra ett slags värmeboa. Såhär blev den:


Krokad fram och tillbaks med nål strl 4 och Marks och Kattens Ekologiska (som jag förövrigt inte gillar så mycket, detkänns så konstgjort.. och så nopprar det sig - är glad att jag är av med det!), sen hopsydd som ett rör. Tror det gick åt ca 2 hg. Den är varm och så. Hur varm som helst. Och så känner man sig lite som en robot när man har den. Eller som en sköldpadda som drar in huvet i sitt skal. Funkar bra. men inte så mycket mer, och nu får den vila i en låda tills det blir kallt igen.

.. än var jag inte besatt. Sen hände det sig att nya hemslöjdstidningen (som jag faktiskt är jätteglatt överraskad av, den är minst lika bra som den gamla) skrev om rundkrokning, och ungefär samtidigt hittade jag lite filmer som demonstrerade det samma på
u-tuben (här kan man tex lära sig i en vidrig men pedagogisk amrekänsk reklamfilm, kolla den så slipper jag förklara hur man gör). Sen var det kört. Jag krokade som en galning. Hela tiden. Runt runt. Köpte knitpros tvåändade virknålar, och de visade sig funka fint för rundkrokning (man måste ha en pinne med en krok i vardera ändan när man krokar runt).


Lite muddar blev det. Ursäkta de fisiga färgerna, men det har varit så mörkt när jag haft tid att fota på senare tid. Man får tänka det fint som nån sa. Sen blev det ännu fler, men de har inte fastnat på bild.


Och sen när jag fastnade fyra timmar på tåget blev det vantar. Ett experiment. (ännu fisigare färg - de är helt klar-nyutspruckenbjörk-gröna egentligen).


Garnet är vitt svenskull och ett Kaunigarn som jag trodde skulle växla färg fortare, det gjorde det inte - så den ena vanten blev mycket enfärgat ljusgrönare än tänkt. Lite grillvantekänsla är det, men jag gillar dem ändå. Och man kan ta av en gryta från spisen med dem utan att bränna sig.

Alla muddar och vantarna har jag krokat med knitpros dubbelspetsade virknål med strl 3 i ena ändan och 3,5 i andra ändan. Använder 3-sidan när jag krokar "framåt" och 3,5-sidan när jag krokar "bakåt" och jag tror inte det blir nån skillnad sålänge man bara är konsekvent och använder den ena sidan åt samma håll hela tiden.

Nu är nästa projekt igångsatt. En tröja! I grått Bragegarn. Vi får se hur lång tid det tar innan jag tröttnar..

5 comments:

disa said...

Så mycket fint du har krokat!! =)

Pysselfarmor said...

Snyggt jättesnyggt krokat!

fröken c said...

så sjukt sjukt fint!
Blir galet sugen på att ta fram krokningsnålen igen..
Och våren är helt enkelt inte bloggandets tid.

Dödergök said...

Jäklar vad mycket snyggt! Nu blev jag jättepeppad på att lära mig kroka. Jag tycker att halskragen är helt underbar men jag håller med om att garnet noppar sig.

slingerbult said...

Tack! det är verkligen jättejätteroligt också. Hade tänkt mig på att kroka mönster också, men hittills har jag inte tröttnat på det vanliga, så det har inte blitt än... annars borde det inte vara så svårt.