Thursday, 12 April 2012

Påskabandet


Mellan äggen, godiset och snöfallet i påskhelgen satt jag ned och vävde, hade ett brickband som länge legat ofärdigt och som tillslut blev klart. Lagomt monotont fantastiskt och tankebefriat arbete med SR som soundtrack. Också lagom till Hemslöjd-tidningens vävspecial .. den var rätt fin, men jag önskar att de skrivit mer om bandvävning, gärna nåt om brickband..asch, man kan inte få allt.

Iallafall. Det är alltså mitt första (enkla) försök med att brickväva band där alla brickornas trådar är i samma färg och inslaget bildar mönster genom att man plockar ned trådar i bandet. Varpen är Mora redgarn, inslaget Bockens möbelåtta. Det är ungefär 1,5 cm brett.


Tyvärr glömde jag det på landet, så jag har inga fler bilder, men ni får kanske se det igen, vem vet.

Jag valde enkla geometriska figurer för att det blev snyggast och för att jag eventuellt tänker använda bandet som bälte i en sen1300-talsdräkt, förutsatt att jag hittar tillräckligt många källor för att det ska kännas tillräckligt tidsenligt. Tekniken fanns, brickade band som bälten fanns, mönsterbilden är typisk, men jag har inte hittat några källor på brickade bälten från tiden med liknande mönster - någon som har?

4 comments:

Sarah W said...

Fint band! Jag har inte provat att göra mönster med plockade trådar - än.

Kul att höra att du lever :)

slingerbult said...

Prova - det är hur lätt som helst, sålänge man inte plockar ned för många trådar på en gång blir det oftast fint!

Jo, jag lever.. jobbar för mycket bara..:(

Kris. said...

å mysigt att se att du bloggar igen. Fina saker verkar det bli - som alltid :)

fröken c said...

Jag har ett gäng med spexiga frågor till dig, kika förbi!

http://froken-c.blogspot.se/2012/04/elva-fragor.html