Wednesday, 12 September 2012

Färga med K-G

Såhär års finns K-G överallt (eller nu är det snart överblommat, men i augusti fanns det massor). Vissa tycker att det är vackert. Jag tycker mest att det är hemskt.
Vem är då K-G, undrar vän av ordning? Jo, här har ni K-G:


Kanadensiskt Gullris (Solidago canadensis) är en växt som introducerades till Sveriges trädgårdar från nordamerikat, och som levt förvildad i vår natur sen slutet på 1800-talet. Nu hittar man K-G, snart sagt i varenda vägkant, soptipp, industriområde eller helt enkelt överallt där det är en liten bit  bar mark över. K-G är vad vi biologer brukar kalla en invasiv art, en sån som är hejdlöst bra på att sprida sig, och som i långa loppet riskerar att tränga ut andra arter. Inget vidare alltså, om man inte gillar att det ser likadant ut överallt.

meen.. finns det då inget bra med K-G? Jo- det såklart, det går att färga med K-G!

Här simmar 1 hg tunagarn i grytan där 400g K-G-blommor kokat ur i en timme.
 

Här är det ursköljning på gång. Som ni ser är det mycket färg kvar i vattnet. Jag testade inte att göra något efterbad, eftersom färghärdigheten brukar vara sådär på gula färger, och ännu sämre på efterbaden... men det kanske jag borde gjort.


Här är resultatet av två olika K-G-färgningar. Det vänstra garnet är färgat med 400g K-G/hg garn på 20% alunbeta. Det högra garnet har samma specifikationer, men där lät jag alunet ligga med i kastrullen under färgningen istället för att förbeta. Som synes har inte lika mycket färg fäst, och det syntes också tydligt i kastrullen, det fria alunet fick färgämnet att flocka sig i vattnet.


Ganska fint, ellerhur? Helt OK ljushärdighet också, har ett gammalt färgprov från förra året som jag lät sitta i ett soligt fönster i en månad, och färgen blektes knappt, men den avtog lite i lyster, och blev liksom lite brunare gul. Har inte jämfört med färgen av vanligt inhemskt gullris (Solidago virgaurea), men jag misstänker att den borde ligga rätt nära. Ska göra ett litet färgprov nån gång. Stämmer misstanken vore det bra, eftersom det "vanliga" gullriset är mycket ovanligare och synd att riva upp mängder för att färga med. Gör en insats för miljön - färga med en invasiv art!

3 comments:

Emmas dagar said...

Väldigt snygg gul!

fröken c said...

Det blev jättevackert verkligen, säriskilt gillar jag den vänstra lite mörkare härvan. Är väldigt imponerad av alla som växtfärgar och drömmer om att gå en liten kurs någon gång för att komma igång med egna experiment...

Pysselfarmor said...

ååå så vacker färg!