Tuesday, 18 September 2012

Sommarens röda

I sommar har det blivit en del färgning, krapp är en av favoriterna.
Har lyckats få tag i två el-kokplattor, så nu kan jag färga utomhus om el finns, och beta garn i en gryta samtidigt som jag färgar i en annan.

Här är det uppvägning av betmedel på g. 30g alun per hg garn (brukar normalt använda 20, men la till lite extra för att färgen skulle bli riktigt intensiv).


Förbetat och förblött ullgarn på väg ned i grytan (det svarta th är en högtalare. Inte helt nödvändig för processen, men kan vara trevligt).


Färgning under minst 1 h i max 70 grader (går man högre förändras krappfärgen och blir mer brunröd än klarröd). Det blir mycket trixande för att temperaturen ska hålla sig rätt.

Ursköljning medelst vattenslang och badbalja.


Färdigt! (tygstycket th är en fd vit merinoullsbuff som jag testade att färga... den blev dock mer orange än röd, vilket får mig att misstänka att man gjort nåt med tyget som fått det att inte ta upp färg så bra.


Vi färgade också med krapp under det enda medeltidsevent som jag hann vara med på i år- på Varbergs fästning i juli. (Här kan man läsa om det i Hallands nyheter klicka på bildspelet så ser ni mig vid kokgropen!).  Det var första gången jag färgade över öppen eld, men det gick bra. Dag ett färgade vi krapp, och dag två med lökskal. Det var en rökig historia..


Färgning var förövrigt en rolig sak att göra inför folk, det var många nyfikna som kom fram och undrade vad vi pysslade med. De flesta trodde att vi lagade mat, eller att vi låtsades laga mat för att medeltidandet skulle se mer verkligt ut (folk är inte kloka.. 10m bort lagade vi just mat i en annan gryta. riktig mat.) Roligaste kommentaren från kom från ett barn: "Är det maskar eller är det trådar?"

Såhär blev resultatet. Det röda är ett fd vitt handsspunnet (loppis)garn, och det gula, lökfärgade är fd grått ryagarn.
 

Intressant att se att grytorna har avgivit en hel del järn, vilket gör garnet dunklare i färgen än när man färgar i en rostfri gryta. Bilden nedan är lite galen i färgen, men man kan ändå se en viss skillnad mellan det "medeltidsfärgade" garnet th och det rostfrifärgade tv.


Jag gillar den dunklade färgen, helt klart! Man kan  tillsätta järnvitriol eller liknande om man vill ha samma effekt i vanlig gryta, men jag har aldrig provat det. (man får passa sig lite också, så man inte järnar på för mycket, järnet gör nämligen garnet skört).

2 comments:

Emmas dagar said...

Vilka fina färger du fått till!

Dödergök said...

Å vilka snygga röda! När jag har färgat med krapp har det alltid blivit mer orange, förmodligen har vi haft för varmt vatten. Spännande att lära sig någonting nytt. Jag gillar verkligen den där mättnaden som järn ger, kul att se ditt gula gullrisfärgade också. Precis min gula färg!