Wednesday 21 November 2012

Långbåge del 1. Bygga

För några veckor sen var jag med min kompis K på bågbyggarkurs hos Janne Blom från Marks historiska långbågesällskap i Rydal. Ganska otippad grej för mig, som knappt tagit i en träbit sen högstadiet (fast då hade jag träslöjd, inte syslöjd) och inte skjutit en båge sen jag lekte indian som barn, även om jag såklart varit lite sugen på att pröva. Vi ägnade tre dar åt att under Jannes vakande öga bygga långbågar-- och det var hur roligt som helst!

Först fick vi välja bågämnen. Janne hade fyra fina ämnen som han grovhuggit så vi skulle kunna koncentrera oss på att lära oss balansera en båge och inte behöva ägna så lång tid åt att hugga i trä. Alla ämnena var i lönn. Jag som hade noll koll valde att göra en flatbåge, som har ett tjockare handtag på mitten och platta lemmar (och jag inbillar mig att det är lite lättare för en nybörjare) och K som byggt flera bågar tidigare och som är lite besatt av klassiska engelska långbågar valde att göra en D-båge (den typiska Robin Hood-bågen, är D-formad i genomskärning, böjer jämnt över hela bågen, och har inte ett tjockt handtag på mitten).

Först gällde det att på valfritt vis skala av så mycket material från ämnet så att det började gå att böja. Jag använde spånhyvel, sickel och rasp.



Därefter tog en process som kallas tillering vid. Det innebär (i Jannes form- det finns tydligen olika sätt att göra det) att man hänger upp bågen mot en vägg och drar ut den sakta, sakta för att se hur den böjer sig. Där den böjer ojämnt eller ser stel ut får man justera, ta bort mer material osv. Detta gör man MÅNGA gånger. I början använde vi ett snöre med två holkar som vi satte över nockarna (ändarna) på bågen, och efter att vi fått bort mer material kunde vi sätta dit en riktig sträng.


Ju närmare balans man kommer, och ju mer material man tagit bort får man vara mer och mer försiktig. Väldigt lite material kan göra stor skillnad mot slutet. Ju mer material man tar bort, desto svagare blir också bågen, så vill man ha en stark båge får man inte ta för mycket. Tillslut blir det såhär fint!


Hela kursen löpte över tre dar, och vi hann ändå inte riktigt klart..Bågen är nu färdig att skjuta med, och jag har tillsammans med K testat - det funkar OK, men den är för stark för mig  och måste motioneras lite så att den går ned i dragvikt. Just nu har den strax över 40 pund (ca 18kg), men den kommer troligen att gå ned till ca 35, och då blir den lagom åt mig. Sen ska den såklart finputsas, ytbehandlas och så ska jag linda handtaget med läder. Sen ska det ju göras pilar också...

Såhär såg bågen ut när vi åkte, jämfört med ett grovhugget ämne. Liiite skillnad syns iallfall.


Lärdomar från detta projekt:
1. Träslöjd är lika roligt som textilt, bara mer ovant
2. Man får inihelvete massa träningsvärk i händerna av att sickla om man inte är van
3. Det tar lååång tid att tillera en båge. Det är också svårt, men spännande!
4. Det är precis hur roligt som helst att skjuta långbåge - vi fick skjuta lite med lånade bågar på kvällarna, och jag är helt frälst. (men kära AB-människor, om ni läser detta - var inte oroliga, jag lovar att inte komma släpande med en långbåge på nästa event :) det här blir troligen ett intresse utanför medeltiden för mig).

Fortsättning följer!



1 comment:

Anonymous said...

Byggs det bågar på Capellagårdens träverkstad nu för tiden?
Göran Weiland Landström