Saturday, 22 December 2012

Långbåge del 2, Pilar

För att kunna använda sin långbåge måste man ju ha pilar. På bågkursen hann vi inte bygga några sådana, men jag fick med mig material till tolv pilar från Janne. Som tur är har jag min kompis K som är en fena på att bygga som kunde visa mig.. vi ägnade en hel helg åt pilmakeri!

Skaften är detta fall 90cm långa furustavar. Först gällde det att slipa dem med sandpapper tills de blivit helt släta.Därefter måste man fila till nockar  - alltså den del som ligger an mot bågsträngen. Jag hade tur - mina hade ett försågat spår, så ett moment slapp jag. Såhär ser det ut, från början till slut:


Därefter var det dags att korta skaften så att pilen passar ens draglängd (så att den inte blir för lång, men heller inte för kort - och faller ur när man spänner bågen). Vi uppskattade min draglängd till 26,5 tum, och sågade av pilarna därefter.

Sen måste pilarna spetsas. Jag hade köpt vanliga fältspetsar av Janne, de är inte jättevassa, men tillräckligt vassa för att pilarna ska gå djupt in när man skjuter på tavla. För att få fast dem på skaften använder man först ett slags pennvässare för pilar (taperingsverktyg) som man vässar spetsen med. Därefter sätts spetsen fast med smältlim (bra enligt K - eftersom man då kan smälta loss spetsen och återanvända den om man råkar bryta av pilen).


Sen kom det svåraste, men också roligaste - klippa till styrfjädrar och sätta fast dem på skaften. Det är inte klokt vad svårt det är att klippa i fjädrar så att det blir jämnt och snyggt! Jag tänkte att man nog var tvungen att limma fast dem på fri hand, men så klart är det någon som tänkt och uppfunnit ett fjädringsverktyg med en klämma som man riktar in och sätter fast fjädern i medans den torkar på pilen. Mycket smidigt!
En liten kris uppkom när jag märkte att vi räknat fel på antalet vita fjädrar - min tanke var att ha två vita och en orange fjäder på varje pil - men det visat sig att jag fått med fler orange fjädrar, så det fick bli fyra pilar med två orange fjädrar istället. Det viktiga är att en fjäder avviker, så att det blir lätt att se vilken sida av pilen som ska ligga mot strängen.
När fjädringen är klar var det dags att linda fjädrarna.. dels för att det är snyggt, och dels för att de ska sitta lite bättre. Som synes gör jag inga som helst försök att vara diskret. Min tanke är att eftersom jag är helt nybörjare är det bra med så skrikiga färger som möjligt så jag lätt hittar igen pilarna när de hamnar här å där..

Särskilt bra när det är snö... Lite kallt är det att skjuta så här års, men det går! Nu är det bara att öva mer så att jag kan träffa mindre ytor än en ladvägg också...
 1 comment:

Anonymous said...

What's up Dear, are you in fact visiting this site regularly, if so afterward you will without doubt take nice knowledge.

Feel free to surf to my blog post - supra skytop 2