Sunday, 23 December 2012

Julchokladen


En del julklappar i år blir ätbara. Chokladtryffelätbara! Jag brukar inte göra julgodis, men detta blev verkligen gott.


Grundrecept:
-Knäck 200g choklad i en tjockbottnad kastrull, värm tills det smälter tillsammans med 1dl grädde, rör tills blandningen är homogen. Mörk choklad blir bäst, eller mjölkchoklad med hög kakaohalt.
 -Smaksätt med nåt, jag har använt havtorn, whisky, citron och hasselnöt. Min kollega använde mortlade turkisk-pepparkarameller, det var också gott. 
-Häll ut i något passande kärl, låt vila i kylskåp i några timmar (typ 4). 
-Skär i lagoma bitar, doppa i choklad eller häll över kakao.


Erfarenheter:
- Det är smart att klä in det man tänker hälla tryffelsmeten i med bakplåtspapper. 
- Om du tänker doppa tryfflarna i choklad när de stelnat är det viktigt att de stelnat ordentligt - lägg dem gärna i frysen en stund innan så de är stenhårda.
- Även chokladdoppad tryffel mår bäst på ett bakplåtspapper när den ska stelna, eller iallafall är det hemskt mycket lättare att få loss dem hela efteråt om de är på bakplåtspapper.
- Vit chokladtryffel vill inte stelna, eller iallafall är den betydligt mer svårflörtad än vanlig choklad. Lägg i frysen och doppa i mörk choklad.
- Om du smaksätter med sprit - rör ORDENTLIGT, annars löser spriten ut fettet i grädden, och det flyter upp till ytan på tryffeln. Inte fint.  
- Om det blir choklad över efter doppning av tryffelpraliner, doppa torkad frukt i den - det blir oväntat gott. Jag tog torkad mango.

No comments: