Wednesday, 15 May 2013

Rörpärlor 2.0

För ett tag sen var N i sydafrika (eller ett tag, det var nog 8 år sen... men iallafall). Med sig hem tog han ett gäng armband gjorda i glaspärlor och bomullstråd som alla hade det gemensamt att pärlorna var liksom sammanflätade i ett tegelliknande mönster. De är nu utslitna tror jag, för jag hittar dem inte iallafall.

För några år sen (typ 3-4) fick jag för mig att köpa rörpärlor på Panduro, och började experimentera med att göra liknande armband, fast pärlorna var mycket större och tråden var elastisk. Såhär såg det ut. Sen, jag minns inte när, upptäckte jag att de hade jättesmå rörpärlor också. Så jag köpte ett gäng, men hade aldrig tid att göra nåt av det. 


Nu i kristiflygarhelgen fick jag ett ryck och letade fram de där pärlorna, och blev helt fast. Tre armband har det blivit hittills. Tokigt lång tid tar det (ca 4h per armband..minst).

Dumt nog tog jag ingen bild med armbanden på - men ni kan se hur små de är jämfört med de vanliga rörpärlorna som ligger längst nere till vänster i asken. Helt sjukt roligt och meditativt är det att göra dem också lite som nålbindning på ett vis, man liksom syr dem, en pärla i taget. Har på känn att det blir fler, både det blågröngulvita och det svartvita är presenter.

4 comments:

kråkspark said...

Otrolig roligt att du skriver om just detta! Förra veckan snöade jag också in på det här och har hittat en del på nätet som jag kan skicka till dig om du är intresserad! Nabbipärlor eller Hamapärlor kallas pärlorna och tekniken heter (tror jag ) Peyote!

Tyg och otyg said...

Menar ni alltså att ni inte har gjort sådana här armband när ni var barn? Håller med om att det är roligt, men tidskrävande!
Jag samlar lite på sådana där "korgar" i samma teknik som gamla tanter gjorde som hobby förr i tiden (typ min mammas mormor gjorde visst sådana) och har även en lampa som är gjord på samma sätt (inte av mig, jag köpte den på Myrorna i Umeå för många år sedan).

slingerbult said...

Nä, jag har aldrig gjort annat än pärlplattor med sånahär som barn, det är helt nytt för mig!

Kråkspark - du får jättegärna skicka info. Jag har pärlor från Hama.

kråkspark said...

Jag samlar ihop en del till helgen då jag har lite mera tid.För mig har plastpärlor varit starkt förknippat med fult, "billigt" och ingen "kvalitet", samt att det är sånt man bara gör på fritids eller terapin. Dessutom är det för mig förknippat med 60-70-tal,( jag är uppvuxen på 60-talet) bara det har varit lika med "fult". Vilken tur att man får ändra sig!