Sunday, 17 August 2008

om historiskt hantverk

Det finns en del av mitt hantverksintresse som legat i träda alldeles för länge.. Det är den del som inbegriper historiskt återskapande. För några år sedan bodde jag i Kalmar, och då tillbringade jag större delen av min lediga tid med den lokala medeltidsföreningen. (vars hemsida förövrigt inte uppdaterats sen långt innan jag blev medlem).
Vi var ett gäng nördar som träffades varje vecka och sydde, bankade plåt, snickrade etc., drack sjuka mängder te och snackade skit. (ungefär som ett stick-café men med annan inriktining :)). Ibland lagade vi ofantliga mängder mat och hade hejdundrande fester och ibland medverkade vi i medeltidsevenemang som marknader och dylikt, men oftast var vi i vår föreningslokal och hantverkade tillsammans.

Jag övertygade mig att jag borde gå dit en kväll (eftersom jag tyckte om att pyssla, hade varit på medeltidsveckan, kände några lajvare och gillade historia) och en hel ny värd öppnade sig. Under denna tid lärde jag mig sy för hand ordentligt (ganska bra tillomed), att rita enkla mönster, tova, nålbinda, sy i läder, massor om dräkthistoria och tyger och framförallt att man kan vadsomhelst bara man vill (kanske inte proffsigt, men det går iallafall oftast). Ingenting var omöjligt, vill man ha en 1350talsklänning, eller ett harnesk från 1437, så spelar det liksom ingen roll om man knappt sytt ett stygn förut eller aldrig hanterat plåt, man får helt enkelt lära sig hur man gör. Oftast blev det bra, ibland ättedåligt, men alltid lärde man sig något och nästan alltid var det galet roligt.

Hursomhelst, sen flyttade jag och de flesta jag kände i föreningen från Kalmar och vad som händer där idag vet jag inte mycket om.. jag hamnade i Lund och ägnade nästan all min tid åt skolan och medeltiden gömdes långt in i garderoben. Allt hantverk låg av olika anledningar mer eller mindre nere ganska länge tills jag en dag fick för mig att börja sticka igen (något som jag inte gjort sen slöjden i småskolan). Sen började det långsamt sparka igång igen med mer och mer stickat, ull och andra trevligheter.

Nu känner jag att det är dags att ta tag i medeltiden igen! Min kompis A började fråga mig saker om medeltidskläder och jag blev så inspirerad att jag började rota i garderoberna och plocka fram mina gamla klänningar (det finns en hel del gamla UFOn där också) så om det hädanefter dyker upp en del sådana konstigheter här så vet ni varför!

Det är dåligt med bildmaterial från "min" medeltidstid men här är iallafall en osedvanligt ful bild på mig i en av mina tidigt-mitten1300-talsdräkter (och ja, om några eventuella entusiaster skulle råka se detta, jag är medveten om att påsväskan snarare har sin förebild i senare 1300-tal och att struthättor vad man vet vanligtvis inte var broderade och för kvinnor knäppta etc. etc., dessutom har jag moderna kängor på bilden, så det är helt åt helsike med den historiska korrektheten i detta fallet!).

1 comment:

Kristin said...

Hahaha du är ju inte bara snygg i högklackat, utan även i medeltidshuvor! Igår dissikerade jag en pilotval! helt sjukt fantastiskt galet... har lagt ut några bilder. Imorgon bittida åker jag iväg på whale-watching tills på lördag. Ska bli spännande att se vad vi får på kroken, eller i kikaren menar jag såklart! Kramar från ett VARMT kanada!

ps. allt med fia löste sig.ds