Monday 9 February 2009

om nålade sockor 2

Igår blev som planerat, heldagspyssel samt promenad. Finfint! Extra fint är också att del två i mitt projekt att prova olika varianter av nålbundna sockor blev klar. So here I give to you: Klas Britas socka!

Sockan kommer från (den i svenska nålbindningskretsar världskända) Märta Brodéns bok "Nålbindning" och jag har tidigare kallat den Brodénsockan. När jag efter en del krångel fick tag i boken på bibblan och läste om sockan fick jag veta att modellen kommer från en dam vid namn Klas Brita (som
dog nån gång i mitten av 1900talet), så såklart är det hennes namn den ska ha!


Som synes har sockan inte någon lös häl, utan man börjar vid tån, binder några varv och (klicka på bilden och följ de röda pilarna) viker sedan av i en sträng under foten, till hälen. Sedan binder man runt strängen tills man når tådelen igen och fortsätter runt-runt, minskandes på båda sidor (vid den blå pilen). Sockan blir till i ett enda stycke, enkelt och genialt! Först var jag rätt skeptisk till modellen, i början kan det kännas helt avigt och onödigt krångligt, men när man börjar få lite höjd på varven så att man fått en "fotsula" så inser man att den där Klas Brita, hon var inte dum inte!
Tekniken jag använt är min vanliga till tunt garn (variant "I" från "Nålbindning 12 varianter) för det kändes bra, fastän det tog en himla tid. Kanske blev det lite väl tjockt också, sockorna är mer som tofflor och står för sig själva på golvet, men det är helt OK. Garnet är loppisfyndat och färgat med lökskal.

Nästa försök blir Uppsalasockan, som är arkeologiskt fynd från det medeltida Uppsala. Där ska jag försöka vara helt originaltrogen och använda samma typ av stygn och garn som i fyndet (och blir det bra är är det ju ett plus för jag behöver nya sockor till min 1300tals-dräkt :)).
Apropå den är jag igång och syr hosor nu, äntligen! Efter sju sorger och elva bedrövelser gav jag upp att försöka prova in ett mönster (det Går inte att få det perfekt) och klippte i tyget..vi får se hur det går.

Slutligen ännu en bild på min candle flame, denna gång i dagsljus (bara för att jag ville visa min fina tennbrosch från antikmässan, den något missbildade sjöhästen):




5 comments:

maria carlander said...

du gör så fina saker!
jagvill också växtfärga och kunna nålbinda. nu.

Elin said...

tack! Det är hur roligt som helst så det förstår jag. Nålbindning är lättast att lära sig från någon som kan visa, men det finns massor med filmer på youtube om nålbindning och olika stygntyper(sök på det svenska ordet)om du inte känner nån som kan. Och om du sätter igång får du hemskt gärna fråga om du undrar nåt!

Frej said...

Mönstret på sjalen din är rätt beroendeframkallnde faktiskt:) som ett oändligt antal hyskor som liksom hakar i varandra. Symmetriskt fast ändå inte på nåt sätt.
Snygg är den i alla fall och den kom verkligen till sin rätt på utanförhuskortet. Mönstret framträdde bättre där.

Tvärslå said...

Schysst att du visar hur du byggde sockan/tofflan, första gången jag sett det någonstans :)
Jag har aldrig gjort några själv men ska... men först måste den evinnerliga tröjan bli klar.

Louise said...

Dejligt at se dem udført. Har tit haft lyst til at prøve, men har været så glad for den anden måde at lave strømper på, at jeg har haft svært ved at give slip. Men nu må jeg nok prøve. Men opskriften er vel ikke så gammel - nok ikke middelalderlig?

Jeg har fået bogen fra Upplands museum fra 2003 hvor der er en god beskrivelse af Upsalastrømpen, så den skal jeg bestemt også lave - skal vi gøre om kap? :0)