Tuesday, 24 March 2009

Gotlandssockor

OK. ..är tillbaka från sjukor och elände, men har mer att göra än nånsin (är i sluttampen på mitt andra exjobb, det som ska göra mig till "Master of Science"...all bow and obey!). Känner egentligen inte att jag har tid att slöjda, men det måste jag göra för att må bra, och egentligen har jag inte tid att blogga heller men när jag nu för en gångs skull gjort färdigt något så kan jag inte låta bli!

I helgen blev mina gotlandssockor klara. Jag kunde inte sova en februarinatt för jag började tänk
a på Gotland och mönster, och sedan satt jag uppe och ritade. Det blev inte perfekt, så här i efterhand har jag kommit på flera saker som jag ska ändra på till senare men de sitter som en smäck och jag är nöjd som bara den.

Motivet är ett hopkok av olika gamla mönster från (bland annat) Gotland som jag hittat i boken "Sticka efter gamla nordiska mönster" , och sockan är baserad på en mockasin/socka från boken "Sticka vantar, mössor, sockor och sjalar" som jag modifierat lite. Gjorde en annan variant förra året som blev bra men lite för stor, så nu satte jag mig och räknade om mönstret och ändrade motiven helt. Spinnrocken/solhjulet (eller skivade apelsinen som några föreslagit.. funderar på att sticka mig ett par orangea senare ) är min favorit.

Sockorna är stickade på stickor 2,5 (för dem som bryr sig om sånt) i det finska flertrådiga sockgarnet Novita 7-bröder (som ibland finns billigt på Rusta) som är helt OK i kvalitén men kanske inte världens mysigaste att sticka med. Egentligen hade jag tänkt mig ljusare färger och ett vanligt tvåtrådigt ullgarn, men man får inte vara petig om man är fattig student, man tager vad man haver (som Cajsa Warg inte sa..).


6 comments:

knitted by Linnea said...

grymt imponerad över hur du orkar (och kan) för den delen fixa egna mönster och få till dem i verkligenheten. Så snygga!

fröken c said...

hur fina som helst! jag vill också sticka mig mönstrade sockar, tjockt och varmt och hållbart (hoppas jag)

maertha said...

fiiiina :)

Frej said...

Åh de där va häftiga! Lysande kombination av både mönster & färger. Kisar man med ögonen blir det ett slags djup ur mönstret som en glasskulptur med en massa små färgsjok som liksom rörts runt där.

Förlåt att jag är så jäkla flummig men det är konstvet-lärarnas fel:)

knitted by Linnea said...

Jag håller på att göra en inventering av flera arter( men ex sillgrissla, tordmule, silltrut, gråtrut och skarv) och tittar på populationsantal, energibehov, diet och den totala konsumtionen av fisk i Östersjön. Sedan ska jag väl också kolla lite närmare på om de har någon större påverkan på fiskbestånden och om de konkurrerar med fisket. Är båda examensarbetena som du gör/gjort om lavar? Jag är glad för att man har stickningen att hålla på med i vissa stunder, så man kan varva ner lite.

Anneli said...

Vilka underbara sockar! Jag är så avundsjuk på alla er som är så händiga inom "stickeriet".