Wednesday, 1 July 2009

om nålar

Så här i tokvärmen känns det ibland lite svårt att ta sig för något som har med ull att göra, det blir lätt svettigt, därför kommer här en post om nålbindningsnålar!
Det är alltid intressant att titta på folks verktyg och höra deras erfarenheter av dem, så här kommer mina:


Nålen längst till vänster är gjord av ben (damen som sålde den påstod hästben, men man kan ju aldrig veta) och är köpt från Koggmuseet i Malmö. Den är nästan min favorit, en allroundnål som fungerar till allt och har alla bra egenskaper en nålbindningsnål enligt min åsikt ska ha. Den är platt, glatt och lagomt spetsig, så att man kan binda såväl i tunna som i tjockare garn. Det enda negativa är att den känns lite lång ibland (jag har små händer).

Nästa nål är hemmagjord, eller rättare sagt, jag gjorde en gång den när vi hade täljtema i min gamla medeltidsförening. Materialet är björk, dock har den gulnat en hel del efter lång tids användning, nu senast när jag gjorde Klas-Britas sockor, som dessutom färgade av sig lite. Jag gillar speciellt att den är lite svängd i spetsen, det underlättar när man har många maskor att gå igenom. Dock är jag inte så nöjd med att jag inte lyckats få den tillräckligt smal i ändan där ögat sitter, träet är lite för vekt för att jag ska våga tälja av mer, och det gör att nålen känns lite klumpig om man använder den till tunnare garn.

Mittennålen är i fårben (tror jag) och är nästan rund i utförandet, jag beställde den av en tjej som sålde över nätet och den är både trevlig att hålla i och lätt att använda. Den är kortare och trubbigare än de andra och därför tycker jag att den passar bäst när man binder i tjocka garner, lópi och lovikka och liknande.

Nålen näst längst till höger är också i fårben (ett ryafår för att vara exakt :)) och jag köpte den av damen som gjort den på fårets dag förra året. Den är också kort, men platt och egentligen borde den vara jättebra men eftersom spetsen är så vass har jag ännu inte använt den (hur svårt kan det vara att slipa till den egentligen.. jag är nog lite lat får jag erkänna.. ehm).

Sista nålen blev till i helgen när min vän T tyckte att vi borde tälja. Han hade köpt en borrmaskin på jätteloppisen (för 10 spänn har jag för mig) och borrade glatt upp ett hål i en syrenspåna som blivit över och började tälja lite. Jag har täljt vidare på den, men det är rätt svårt att inte få det att fnasa sig runt ögat- man borde borra hålet sist var alltså slutsatsen av det. Hursomhelst har jag länge velat prova en nål med ögat längre in, så jag ska försöka tälja till det sista och putsa upp den lite så får vi se vad det blir av det.


3 comments:

Tvärslå said...

Fina nålar du har :)
Själv har jag kanske...3 eller 4.
Från början när jag började nålbinda hade jag en kort bred rackare gjord av kompisens morfar av ett stolsben eller om det var ett bordsben ?
Sen såg jag en kvinna som sålde nålar i ett rött amerikanskt träslag, det var spillbitar från hennes mans arbeten - han gjorde instrument för övrigt, den nålen var lång och jag trodde aldrig jag skulle komma att använda den men jisses vilken skillnad när jag nu mera fått ont i handled och fingrar. Rekomenderar lång nål om man har värk! Det blir skillnad fast det kan vara svårt att tro det.

Dödergök said...

Vad fint du beskriver dina nålar, ömsint på något vis.
Det gjorde mig mycket sugen på att nålbinda mera.

slingerbult said...

Tvärslå: intressant iakttagelse! Det är alltid spännande att höra hur andra ser på saken.. ska fundera mer över nål-ergonomi, helt klart.

Dödergök: tack :) hoppas du gör det, för det är verkligen jätteroligt!