Sunday, 8 August 2010

outveckling - standardsjalen revisited

..när jag är stressad och egentligen borde göra nåt annat så börjar jag ofta på ett nytt textilprojekt. Alltid nåt enkelt som inte kräver så mycket tanke och ganska ofta en rätstickad sjal. Inte alls utvecklande för den textila förmågan men ett väldigt skönt sätt att koppla av på. Ungefär som att baka bröd eller att läsa deckare för andra.

Det allra första jag stickade till mig själv när jag tog upp stickningen igen (för
ca 5 år sen, innan dess hade jag nog inte stickat sedan slöjden i grundskolan) var en sådan sjal, och det har blivit ett antal genom åren, av varierande färg, form och storlek. Har förståelse för att det kan bli lite tjatigt för er som läser, men för att vara ärlig, det kan göra detsamma. Det är som min personliga terapi. Dessutom blir de flesta använda och omtyckta vilket, sorgligt nog, inte alla mina mer avancerade spetssjalar blivit (mest för att jag inte egentligen är så förtjust i att se mig själv i spets). Det är också ett perfekt tillfälle att göra något av garner med färgblandningar och liknande som inte syns så bra eller blir direkt fult i ett spetsmönster.

Iallafall - I våras började jag tre sjalar, dels snödroppesjalen, dels en ännu ofärdig blå ishbel (15 varv kvar. Långa) och
dels denhär:


Garnet är ullcentrums entrådiga, fast i en något tjockare variant än den vanliga, köpt på plats på Öland. För en gångs skull är det bara ullens naturliga färger och det känns rätt skönt. Den blå avmaskningskanten är gotländsk pälsull och blev till för att garnet helt enkelt tog slut, och för att det kändes
lagom och fint med lite blått.


Stickstorleken är ungefär 4 - 4, 5 (numret har skavts bort från stickorna) och upplägget är av samma variant som kiri, där man gör en tre maskor och 14 varv lång uppläggningskant som man sedan plockar upp 10 maskor från. Jag har valt att öka vartannat varv, med en ökning i vardera kant o en på vardera sidor om mittmaskan (fyra maskor per två varv alltså) vilket ger en bred sjal som går lätt att knyta om sig och går att vira många varv runt halsen.

Just den här sjalen är jag på något vis speciellt förtjust i, och sen den blev klar i början på veckan har jag använt den varje dag, trots att det egentligen är för varmt. Det är nåt med de naturliga ullfärgerna som får mig att bli alldeles glad, det känns varmt och jordnära och levande och bra, ända in i själen. Ett litet manifest för det fina med fårull. Det finns nog de som allvarligt tycker att jag är lite sjuk i huvet som säger så men.. asch..skit i dom, ull är fantastiskt!)10 comments:

Sarah A said...

Ull är ett underbart material, och flera nyanser av naturgrått kan aldrig bli fel! Jag gillar sjalen.

Ulrika said...

Vilken superfin sjal! Precis mina färger! En sån skulle jag gärna ha på mig under en höstpromenad!

disa said...

Jag är likadan när det gäller ull!!! *ler* Sjalen är helt UNDERBAR!! Verkligen jätte jätte fin och jag förstår att du har haft den på dig trots att det är för varmt, det skulle jag med ha haft. =)

Varkenoch said...

Låter fenomenalt och sjalen ser verkligen underbar ut!

Frej said...

fin den där blå kanten, särskilt mot de grå

Jonas of Mounthall said...

Vacker sjal.
När kan du terapisticka en åt min sjaltokiga fru? Det var jag som frågade dig i Varberg. Om du är intresserad så får du gärna höra av dig på mounthall@gmail.com.

Anonymous said...

snygg sjal skulle gärna göra en likadan men har fortfarande svårt för "stickspråket" är en virkare i grunden som i omgångar försökt lära mig att sticka och framförallt att läsa beskrivningar men det går bara inte men men ve den som ger sig jag fortsätter försöka men din beskrivning gick jag bet på...
Men du ha ett bra liv och lev å må!!

Marie said...

Gode Gud - den är underbar - får man beställa av dig?
Rebeccas (som är vän med din Maria) mamma Marie (tror du var hos oss på Rebeccas studentfest)

slingerbult said...

Tack för alla snälla kommentarer!
Det enkla är ofta det finaste, som sagt.

Iallafall,
Jonas- jag har mejlat dig.
Smurfhäxan - jag ska försöka göra en mer begriplig beskrivning och lägga ut på bloggen nån gång.
Marie- jag skulle gärna sticka en sjal åt dig, men jag har lite för fullt upp och för många projekt och saker som jag lovat andra som inte hinns med så jag får nog tyvärr säga nej, tillsvidare.

Marie said...

Tack i alla fall, hör gärna av dig om du skulle få lite tid över ; ) Ha det gott! Marie