Thursday, 21 July 2011

Island


I slutet av juni var jag på Island med Ns familj. Att åka till Island har varit en dröm sedan jag var liten och resan blev helt fantastisk. Hela idén var att få komma ut i naturen så mycket som möjligt så vi tillbringade större delen av tiden vandrandes i berg, skumpandes i jeepar, åkandes båt och ridandes häst, men jag lyckades klämma in en del textil också när vi besökte Reykjavik. Pga finanskris och valutavärdeminskning är det nuförtiden rätt billigt att handla på Island, iallafall garn och ullvaror..Tex en handstickad tröja för ca 750 svenska kronor och ett hg lópigarn för 15-20 spänn..

Med hem i väskan kom alltså en hel del garn som ska bli egengjorda islandströjor, mer om det när det blir dags! Köpte några färdiga tröjor också, se bilden ovan. Den översta tröjan på bilden hittade jag på röda k
orset för nån ynka hundring. Den är maskintvättad och helt oformligt krympt men ska sys om så att den passar. De undre är nya, den röda från Handprjónasamband Íslands, isländska handstickningssällskapet, som har två helt fullsmockade butiker i Reykjavik (fulla av tröjor, garn och sticktokiga tanter).

Passade även på att handla lite stickmönster, och hittade tillochmed en film om islandströjestickning.


Köpte även en ny bok om traditionell isländsk flerfärgsstickning (inte islandströjor alltså- de kom först i mitten på 1900-talet utan skofoder och liknande från äldre tid) och så Patrick Hassel Zeins isländska bok om krokning (som de skrev om i vinterns ull-nummer av Hemslöjd)

Hursomhelst- Vi var på Island en kort vecka och hann göra mycket, men jag hade lätt kunnat stanna där i flera månader. Landet är fantastiskt! Det finns massor av saker jag skulle vilja göra, rida långtur på islandshäst, vandra flerdagarstur i bergen, besöka Álafoss-fabriken där man gör lópigarnet, titta på valar..det finns stoff för flera framtida resor, helt klart.

Kan inte låta bli att lägga med några bilder från resan också. Uppifrån och ned: Lunnefåglar på Heimaey, Utsikt från grotta utan tak i Thorsmörk, Vattenfallet Seljalandsfoss, Nedstigning från berget Snaekollur i Kerlingarfjöll och avslutningsvis Islands nationalblomma, Holtasoley, eller fjällsippa som vi säger på svenska.


6 comments:

Anna said...

ja island är en dröm för mig att åka till också... kul att ni hade en trevlig resa :)

Anna said...

ja island är en dröm för mig att åka till också... kul att ni hade en trevlig resa :)

Knitarina said...

Har man en gång varit på Island är man fast. Har varit där 3 gånger och längtar fortfarande till nästa gång! Du ser ut att ha fått med dig fina saker hem, gillar verkligen den röda tröjan!

Ullhuvsmamman said...

wow vilka fantastiska bilder! Måste ha varit underbart och jag skulle ge mycket för att få se fåglarna!

Kris. said...

Fina bilder! Och mysigt inför hösten med lite stickade tröjor :)

Elanit said...

Åh.... sitter här och är alldeles grön! Island är en dröm för mig med!