Sunday 31 July 2011

Experiment med johannesört


Nu blommar johannesörten (Hypericum sp.) för fullt och är på väg att blomma över, så jag tänkte att det var dags för ett färgexperiment. Plockade massor av blommor och knoppar (de ska ha högst halt av färgämne i sig) och satte igång att färga på jakt efter en vacker röd färg. Johannesörtsbrännvin är ju starkt rött, och man blir rödlila om fingrarna när man smular en knopp, så jag har länge haft ett hopp om att lyckas färga ett garn rött med johannesört. Förra gången blev det hudfärgat fisrosa, men då hade vi nog för lite växtmtrl så nu tog jag allt jag hittade (både äkta johannesört och fyrkantig johannesört) som fortfarande var i knopp (många plantor hade blommat över, så det var ingen fara för artens fortbestånd på platsen).


Jag vägde blommorna (totalt ca 300 g.. det ser alltid mycket mer ut!) och kokade ur dem i ca 1h. Sen fick badet, mest på grund av tidsbrist, stå i ca två dygn. Därefter silade jag bort blommorna - som
då såg ut såhär, som grävlingsbajs ungefär.


Färgbadet såg lovande rödlila ut.


Därefter delade jag en härva Klippans Tunagarn i två 50g härvor och fördelade färgbadet lika på två kastruller. Fyllde upp till ca 3l vatten i vardera kastrullen. I den ena löste jag 15g (30% ) alun o
ch lät sedan härvorna ligga i vid ca 90grader C under en timme. Därefter fick färgbaden stå i ca 2 dygn igen, eftersom jag inte hade tid att ta rätt på dem. Så här blev resultatet. Inte ett dugg rött, men lila och grönt!
Det lila är det obetade garnet, och det gröna det alunbetade. Båda färgerna är mörkare i verkligheten.


Sjukt intressant att garnet fick dehär färgerna! Läste i Växtfärgning med örter, svampar och lavar (Erik Sundström, 2002) att det finns blå anthocyaninfärgämnen i Johannesört, och det måste vara de som slår ut på det här viset och tar över de röda och gula färgämnena. Färgen har en grådunkel ton också, ungefär som att det skulle varit järnbetat, men jag har använt rostfri kastrull och vattnet här är inte särskilt järnhaltigt vad jag vet, så jag tror det har med växten att göra.

Nu skulle jag vilja testa att göra ett bad med ännu mer blommor för att se om det är möjligt att få en mer rödlila färg, men jag tror att det blir svårt att få ihop tillräckligt med blommor. Är det någon därute som lyckats färga rött med Johannesört? Enligt Sundström kan man prova att lösa ut färgämnet genom att lägga blommorna i sprit först, det kanske kunde vara värt att testa. Hirkumpirkumbrännvin brukar ju vara riktigt klarrött.

Thursday 21 July 2011

Island


I slutet av juni var jag på Island med Ns familj. Att åka till Island har varit en dröm sedan jag var liten och resan blev helt fantastisk. Hela idén var att få komma ut i naturen så mycket som möjligt så vi tillbringade större delen av tiden vandrandes i berg, skumpandes i jeepar, åkandes båt och ridandes häst, men jag lyckades klämma in en del textil också när vi besökte Reykjavik. Pga finanskris och valutavärdeminskning är det nuförtiden rätt billigt att handla på Island, iallafall garn och ullvaror..Tex en handstickad tröja för ca 750 svenska kronor och ett hg lópigarn för 15-20 spänn..

Med hem i väskan kom alltså en hel del garn som ska bli egengjorda islandströjor, mer om det när det blir dags! Köpte några färdiga tröjor också, se bilden ovan. Den översta tröjan på bilden hittade jag på röda k
orset för nån ynka hundring. Den är maskintvättad och helt oformligt krympt men ska sys om så att den passar. De undre är nya, den röda från Handprjónasamband Íslands, isländska handstickningssällskapet, som har två helt fullsmockade butiker i Reykjavik (fulla av tröjor, garn och sticktokiga tanter).

Passade även på att handla lite stickmönster, och hittade tillochmed en film om islandströjestickning.


Köpte även en ny bok om traditionell isländsk flerfärgsstickning (inte islandströjor alltså- de kom först i mitten på 1900-talet utan skofoder och liknande från äldre tid) och så Patrick Hassel Zeins isländska bok om krokning (som de skrev om i vinterns ull-nummer av Hemslöjd)

Hursomhelst- Vi var på Island en kort vecka och hann göra mycket, men jag hade lätt kunnat stanna där i flera månader. Landet är fantastiskt! Det finns massor av saker jag skulle vilja göra, rida långtur på islandshäst, vandra flerdagarstur i bergen, besöka Álafoss-fabriken där man gör lópigarnet, titta på valar..det finns stoff för flera framtida resor, helt klart.

Kan inte låta bli att lägga med några bilder från resan också. Uppifrån och ned: Lunnefåglar på Heimaey, Utsikt från grotta utan tak i Thorsmörk, Vattenfallet Seljalandsfoss, Nedstigning från berget Snaekollur i Kerlingarfjöll och avslutningsvis Islands nationalblomma, Holtasoley, eller fjällsippa som vi säger på svenska.


Tuesday 19 July 2011

Terapistickning


Däckad av en sommarförkylning/magsjuka = paus i vardagen. Allt på en gång, totaldäckad helt utan förvarning har jag sovit i soffan hela dan. Vaknade såhär fram på eftermiddagen till tonerna av susande träd och grannens renovering och kom efter en stunds gloende fram till att -oj, jag har ju dendär gamla bloggen!

Här har det ju just inte hänt nåt på länge. Mest för att jag jobbar hela tiden, och har därför haft svårt att förmå mig att starta datorn över huvudtaget när jag väl är ledig. Har inte orkat pyssla så mycket heller utan mest varit hur trött som helst. Våren blev sommar och jag märkte det knappt. Sen åkte vi till Island en vecka - och jag såg massa fantastiska garner, tröjor och får (mer om det en annan gång) och så var jag en helg i Varberg med mina medeltidsnördar och nu känns det som att lusten att göra saker med håller på och kommer tillbaka så sakteliga. Det finns en hel del projekt som ligger och gror och väntar på att bloggas.

Just nu idag orkar jag dock just ingenting utan ligger mest ner, men när det blir för tråkigt så tittar jag på isländsk film om stickning och stickar några varv på en sjal i ett underbart ojämnt och fluffigt, mjukt, handspunnet gotlandsfår-garn som jag köpt på Öland av en trevlig spinnande tant. Garnet är mycket finare än på bilden, och tanken med sjalen är att det ska bli som att gå runt invirad i ett får - lite knyckligt och ojämnt men varmt, mjukt och vattenavstötande.

Det är helt otroligt vad fort det går att sticka med stora stickor, tog 8or - de största jag har - för att garnet skulle komma till sin rätt. Har gjort åt ett och ett halvt hekto sen i söndags kväll, och har ett och ett halvt kvar - så nu är det bara att bestämma sig om det ska bli en lagomstor sjal eller en jättesjal.