Saturday 15 October 2011

En krokad karamell

Hittade ett par i stort sett färdiga krokade muddar bland mina ofärdiga projekt. Bara att fästa trådarna så var de klara! Misstänker starkt att de hamnar i presentlådan.

Friday 14 October 2011

Dålig härdighet

..kommer ni ihåg johannesört-färgningen från i somras?

Jag gjorde faktiskt ett färghärdighetsprov där jag tejpade upp båda garnerna på en pappbit i fönstret och lät det sitta ungefär en månad. Sen tog jag ned det och glömde bort det hela, men såhär blev det:


Inte så kul. Både den lila-rosa färgen och den gröna har blekts intill oigenkännlighet. Slutsats: Det är nog ingen större mening med att färga med johannesört om man vill ha garnet till något annat än att ligga i ett mörkt rum.
Attans! Kanske kanske det går att få bättre härdighet om man kan laka ut färgämnena med alkohol? Eller är det så att anthocyaniner i sig självt bryts ned lätt av ljus? Egentligen borde det ju vara rimligt, när man tänker på de röda anthocyaninfärger man ser på höstlöv så inte håller de sig röda särskilt länge precis. Jag måste plocka fram min kemihjärna och fundera mer på dethär.

Wednesday 12 October 2011

Rödfärgning med flammor


Inte mycket blir gjort när man ligger i soffan och snorar, men man kan ju iallafall passa på att visa gamla saker.

I början av sommaren fick jag ett krappfärgningsryck. Eftersom jag inte hade något färdigbetat garn tryckte jag ned fem hg garn tillsammans med vatten och alun i en 10L-kastrull utan att röra om så särskilt mycket. Det var slappt gjort, och då får man skylla sig själv sen.

Färgade två hg Tuna och ett hg Möbelåtta i ca 100g krapp. Därefter 1 hg Tuna och 1hg Möbelåtta i efterbadet. Såhär blev det.. flammigt! Bilden visar Möbelåttan från förstabadet. På sina ställen helt klart undermålig färgpådragning. Dels förmodligen för att det är ett glansigare och hårdare spunnet garn än Tunan (som ändå fick rätt OK färg), men troligen framförallt pga det trånga betbadet. Håhåjaja.


Det borde jag ju ha kunnat räkna ut med röven och en krita som man säger..
Hursomhelst är det rätt ok ändå, jag kan nog komma på något att ha garnet till. Möbelåttan ska vara till inslag i brickband, och det kommer nog inte göra så mycket att det är flammigt för det blandas upp en del i väven. Andrabadet blev jämnare, men en ganska l
äskig rosa.


Tunagarnet överst, möbelåttan underst. Färgen stämmer ganska bra, trots den mörka bilden.

Monday 10 October 2011

Ölandssjalen

Något blir jag ju också färdig med.
I somras köpte jag som jag tidigare berättat grovspunnet garn av en fin öländsk dam och terapistickade när jag var jätteförkyld. Det blev en stor och jättevarm sjal som nu kommer väl till pass i höstrusket när jag lyckats gå och snora till det för mig igen.

Den är härlig på flera sätt, stor och varm och nästan som att ha ett får om halsen. Enkel, och lite sned och ful, men fantastiskt mjuk och vattenavstötande. Passar till allt och ingenting, i tusen grå nyanser..och kanske tack vare det mycket mer använd än alla fina spetssjalar jag har pillat ihop under årens lopp...jag nästan bor i den här sjalen.




Sunday 9 October 2011

Göra färdigt

Hej! Jag finns! Har bara haft lite svårt att motivera mig att stanna inne om kvällarna och läsa och skriva om slöjd när det finns så mycket fint att titta på utomhus. Men nu är det höst och ganska mörkt ute om kvällarna, så nu gör vi ett nytt försök.

..med början i en höstrensning! Gick häromdagen igenom alla mina påbörjade slöjdprojekt som legat bortglömda i korgar här och där- och titta vad jag hittade:

Tre nålbindningar: röda grisvantar till mig själv, turkosblå mössa, bruna vantar till en kompis.


Tre stickningar: Halvfärdiga fågelvantar, en just påbörjad grön sjal som ska få en spets och ett par ganska långt komna rödblå sockor.


Två brickband i olika teknik, och ett par (faktiskt nyss påbörjade) krokade vantar.


Dessutom en nästan färdigsydd 1300-talsklänning, en ganska ny-påbörjad särk och en halvsydd struthätta. Hittade också utklippt tyg till ett planerat datorfodral, utklippta tyglappar till en messma, ett halvfärdigt påtat klänningssnöre och flera utklippta bitar till diverse förvaringspåsar.

Håhåjaja... Det är inte det att jag inte får något gjort.. vilket ju man nästan kan tro, när man ser det såhär. Mer att det är så himla svårt att inte hela tiden börja på något nytt när andan faller på och man råkar bli inspirerad.
Nu blir höstens löfte att jag måste göra klart minst fem saker av dessa ovan visade och uppräknade innan jag får börja med något nytt! Och dessutom visa det som blir färdigt här på bloggen!