Tuesday, 23 October 2012

yllebroderi, oj!


Just nu slöjdar jag för ovanlighetens skull ganska lite, (trots höstmörker) eftersom jag har fastnat i en bokläsningsperiod. Men.. nåt litet blir ändå klart. Lite tokiga blommor!

För några år sen började det dyka upp messmor (vissa kallar dem marsmor och vissa kallar dem andra saker också) i min bekantskapskrets. Framförallt hos folk som gått textilutbildningar, i synnerhet hos de som gått på Sätergläntan. Messman är ett sytt syskrin kan man säga, ett fodral för nålar, tråd och lite allt möjligt. Jag tittade och tittade och blev avis och ville hemskt gärna göra en jag också, men det blev liksom inte av. Jag började för rätt längesen att se mig om efter restlappar och klippte till bitar. Men sen tog det stopp. Tills jag i september fick tag i "Brodera på ylle"-boken

Hittills har jag mest läst om yllebroderier och inte försökt så mycket själv, men när jag bläddrade i den nya boken (som egentligen inte är så speciell, men liten, fin och inspirerande, recension kommer) lossnade det, och jag började sy ihop det hela och brodera som en dåre. Kan tillägga att jag inte alls tänkt brodera på messman från början.. eller iallafall inte såhär mycket..Det bara blev!

Lite hysteriskt är kanske sammanfattningen, men helt ok för att vara nästan första gången.


 Allt material är rester utom den lilla tennblomman (replika av ett 1400-talsfynd från Salisbury, som jag köpt till nåt medeltidsprojekt som aldrig blev av eftersom jag numera håller mig strikt till 1300-talet) och det brickade bandet som jag fått av min vän A (det var det som satt på struthättan!). Garnet är från diverse stickprojekt och gamla broderigarnsrester som jag ärvt, bolstervarstyget kommer från en madrass som min mamma en gång sydde ett överkast av, det gula tyget blev över efter mina hosor, och det blå yttertyget är en stuvbit från loppis. Det broderade mönstret är rent hittepå med inspiration från här och där,  har provat mig fram helt enkelt och testat en massa slags stygn. 

Mina erfarenheter av detta projekt är:
1. Det tar hemskt mycket längre tid att brodera än man tror, även om man inte är särskilt noga av sig.
2. Det är hemskt mycket roligare att brodera än man tror.
3. Det är mycket svårare att sy snygga stjälkstygn än jag nånsin kunde föreställa mig.
4. Det är jätte-jätteroligt att sy bottensömmar!
5. Det är smart att brodera först och sy ihop projektet efteråt (jag gjorde tvärtom, därav den bubbliga ytan som inte vill plattas trots idog pressning)
6. Det är också smart att rita ut mönstret man vill brodera innan man broderar. Eller iallafall i grova drag. Jag ritade lite först men tröttnade eftersom min textilkrita skavdes bort hela tiden. Hade jag orkat fortsätta så hade det definitivt blivit mer blommor och mindre gula blad..

men men. Saker blir som de blir, och ibland är det så himla roligt att göra nåt man inte vet hur man gör... men som blir nåt ändå! Mer broderier blir det definitivt!

4 comments:

Sarah W said...

Aaah, en fin vad-det-nu-heter till! Har tänkt sy en sån i evigheter, men kommer aldrig igång (det är så mycket annat som ska hinnas med)! Din är supervacker!

Tyg och otyg said...

Den är ju hur fin som helst!

med nål och tråd said...

Kul att läsa din summering :) Och som grädde på moset efter allt roligt broderande så har du nu en jättebra marsma. Marsman är min bästa (ickemänskliga)vän

slingerbult said...

tack snälla alla! och ja, den är verkligen bra att ha, fattar inte hur jag klarat mig utan innan.